Het laden ...
Het is eindelijk mei en daar is de langverwachte zon! Hoog tijd om je fiets uit de garage te halen, het picknickkleed te luchten en volop te genieten van het lentesfeertje. Hoewel de huidige situatie de mogelijkheden beperkt, is het toch de moeite waarde om gebruik te maken van het mooie weer en de deur van je huis of flat uit te stappen. Zonnebaden is erg belangrijk voor ons lichaam. De zon heeft niet enkel een positieve invloed op onze lichamelijke, maar ook geestelijke gezondheid. Een korte wandeling in het bos of het park volstaat. Vergeet echter niet om jezelf te beschermen (met een mondmaskertje of door afstand te houden).
Heliotherapia levert bewijs voor de helende werking van de zon. Deze speciale methode behandelt heel wat aandoeningen met behulp van zonnestralen. Natuurlijke uv-straling wordt onder andere gebruikt voor de behandeling van huidklachten zoals psoriasis, lichen planus, tuberculosis cutis, atopische dermatitis en chronische allergische aandoeningen. Lichttherapie werkt ook positief bij de behandeling van botgroeiproblemen bij kinderen zoals rachitis, een ziekte die wordt veroorzaakt door vitamine D-tekort. Heliotherapie is een methode die al meer dan 100 jaar wordt toegepast. De Deense arts Niels Ryberg, die de methode uitvond, kreeg hiervoor de Nobelprijs.
Zonnestralen op de huid zorgen voor de productie van vitamine D, die noodzakelijk is voor een goede werking van het lichaam. 15 minuten in de zon volstaan om onze huid een gepaste dosis “zonnevitamine” te laten produceren. Waarom is vitamine D zo belangrijk? Vitamine D is verantwoordelijk voor de staat van het botweefsel en de regeling van de calcium-fosfaathuishouding. Een vitamine D-tekort kan leiden tot rachitis en andere aandoening van het beenderstelsel. Bovendien versterkt vitamine D het immuunsysteem, onze bescherming tegen bacteriën en virussen. Wat meer is, het is bewezen dat deze zonnevitamine het risico op kanker verkleint. Als je meer wil weten over de werking van vitamine D, klik dan hier.
Wandelen en andere lichaamsactiviteit op zonnige dagen hebben ook een positieve invloed op hoe we er uitzien. En het gaat hier niet alleen om een mooi bruin kleurtje, maar ook om onze slanke lijn. Zonnestralen hebben een invloed op de fysiologische functies van ons lichaam en helpen om doeltreffend schadelijke stoffen uit het lichaam te verwijderen. Ook de stofwisseling wordt versneld, waardoor we gemakkelijker die kilootjes teveel kwijtraken. Vergeet echter niet om voor een goede hydratering van je lichaam te zorgen wanneer je sport in openlucht en van de zon geniet.
Genieten van de zon helpt ons hart gezond en onze botten sterk te houden. Het is aangetoond dat de zon een positieve invloed op de bloeddruk heeft door die te verlagen. Hierdoor verlaagt het hartritme in rust en vermindert het risico op een hartinfarct. Dit komt door de nitraten die onder invloed van de straling worden omgezet in stikstofoxide, dat de bloedvaten helpt verwijden. De zon heeft ook een positieve werking op de botten door hun doorbloeding te verbeteren en hun structuur te versterken.
Zonnestralen hebben niet alleen een heilzame invloed op ons lichamelijk, maar ook op ons geestelijk welzijn. Wetenschappers hebben aangetoond dat de zon de productie van serotonine, beter bekend als het gelukshormoon, stimuleert.
Door te gaan wandelen of te zonnen op het balkon vermijden we een slecht humeur en zelfs depressies. Wat meer is, zonnebaden helpt ook om stress te verminderen en te ontspannen. Het is dus belangrijk om van de zon te genieten en je goed in je vel te voelen, zeker nu zo veel mensen bang en ongerust zijn in verband met de coronapandemie.
Zonnestralen zijn onmisbaar voor het leven op aarde, zowel voor mensen, planten als dieren. Overmatige blootstelling aan de zon kan echter schadelijk zijn voor de gezondheid en heel wat ongewenste effecten veroorzaken, zoals huidaandoeningen, versnelde veroudering en zelfs verhoogd risico op huidkanker. Om dit te voorkomen mag je niet vergeten om uv-filters te gebruiken, een hoofddeksel te dragen en je lichaam voldoende te hydrateren. Genieten van de zon heeft heel wat positieve effecten voor onze gezondheid en is niet schadelijk op voorwaarde dat je het met mate doet.
Bronnen:
Skórska E., Oddziaływanie słonecznego promieniowania ultrafioletowego na organizm człowieka (Invloed van ultraviolette zonnestralen op het menselijk lichaam), Kosmos. Problemy nauk biologicznych (Problemen van de biologische wetenschappen), Volume 65 nr. 4 (2016): Ekologia człowieka (Ecologie van de mens).
Kolek Z., Oddziaływanie promieniowania optycznego na człowieka: korzystny wpływ i zagrożenia (De invloed van optische straling op de mens: positieve werking en risico’s), Prace Instytutu Elektrotechniki (Werken van het Instituut voor Elektrotechniek), Schrift 228, 2006.
Przybyło M., Janik M., Szajda S., Minarowski Ł., Waszkiewicz N., Hoja-Łukowicz D., Promieniowanie ultrafioletowe: o co tyle hałasu? (Uv-straling: waarover zoveel ophef?), Zapobieganie chorobom nowotworowym (Kankerprofilaxis), 2016, p. 40-64.
Gruber BM., Fenomen witaminy D. (Het fenomeen vitamine D), Postępy Higieny i Medycyny Doświadczalnej (Vooruitgang in de Hygiëne en Experimentele Geneeskunde) 2015 (69), p. 127-139.
Wasiluk M., Słońce dla zdrowia (Zon voor de gezondheid), http://www.marekwasiluk.pl/slonce-dla-zdrowia/