Het laden ...

Hoe kun je weerstand opbouwen?

Aan het begin van de lente wordt ons lichaam sterk op de proef gesteld. De wisselende weersomstandigheden zoals hevige wind en regenvlagen, en ook de virussen die zich in die periode verspreiden, zijn factoren die tot een stijging van het aantal ziektegevallen kan leiden. Ook de coronavirusepidemie, die zoveel onrust in de maatschappij veroorzaakt, kan een gevaar voor onze gezondheid vormen. Vergeet niet om je in deze moeilijke tijden niet te laten leiden door emoties en paniek en om in de eerste plaats voor de weerstand van je lichaam te zorgen. Hierbij zijn een gezond dieet en supplementering met vitamine D3 bijzonder belangrijk.
 

Een evenwichtig dieet

Een bijzonder belangrijk aspect dat een invloed op de weerstand van ons lichaam heeft, is een gezond en evenwichtig dieet. Heel wat voedingsmiddelen hebben een positieve invloed op onze gezondheid. Dit is bevestigd door vele diëtisten en artsen. Wat we eten heeft niet enkel een invloed op ons humeur en stilt onze honger, maar helpt ook om spijsverteringsklachten te beperken. Een gezond dieet bevordert ook de bloedsomloop en versterkt de weerstand van ons lichaam. Om ziektes te voorkomen moeten we dus zorgen voor een goede voeding. 

Groenten en fruit zijn een bron van heel wat vitamines en mineralen die noodzakelijk zijn om ons lichaam correct te laten functioneren. Dit geldt in het bijzonder voor die groente- en fruitsoorten die vitamine C en bètacaroteen bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld wortel, paprika, spinazie, sinaasappel, citroen, pompelmoes en zwarte bes. Het is ook aan te raden om look, een rijke bron van vitamine E, aan onze dagelijkse maaltijden toe te voegen. Look versterkt de leukocyten die ons lichaam beschermen tegen pathogenen. Het is ook aan te bevelen om honing aan ons dieet toe te voegen, een gouden middel om verkoudheden en griep te bestrijden. Een essentieel element van een gezond en evenwichtig dieet is ook een correcte hydratering van het lichaam. Vrouwen dienen 2,5 liter water per dag te drinken, en mannen 3 liter. 

Vitamine D3-supplementen

Om de weerstand van ons lichaam op te bouwen, is het ook de moeite om onze inname van vitamines op peil te houden. In de herfst- en winterperiode moeten we in het bijzonder letten op de inname van vitamine D3, die niet zonder reden de “zonnevitamine” wordt genoemd. De natuurlijke productie van vitamine D gebeurt via synthese in de huid, wanneer ons lichaam is blootgesteld aan zonnestralen. Vitamine D3 is een heel waardevolle vitamine voor ons lichaam. Ze helpt om het risico op heel wat aandoeningen zoals artritis en diabetes te beperken. Ze is ook verantwoordelijk voor de regelende functies van vele weefsels en organen. 

Een tekort aan vitamine D3 kan ernstige gevolgen voor onze gezondheid hebben. Daarom is het belangrijk om ze aan te vullen. De door artsen aanbevolen dagelijkse dosis bedraagt van 800 tot 2000 IU voor volwassenen, in het bijzonder in de periode van september tot april. Personen van meer dan 65 jaar moeten ervoor zorgen dat ze het hele jaar door zo’n dosis innemen. 

Om voor een gepaste aanvulling van vitamine D3 te zorgen, in het bijzonder in de winter, kunnen we kiezen voor producten die heel wat van deze vitamine bevatten. Dit zijn bijvoorbeeld vissen zoals paling, haring en zalm, maar ook eigeel en lever. Vitamine D3 is oplosbaar in vetten. Daarom is het aan te raden om ze te combineren met boter of olie. We kunnen deze vitamine ook aanleveren door gepaste supplementen in te nemen. Vergeet echter niet dat de vitamine D3 die op natuurlijke wijze door onze huid wordt geproduceerd, het meest waardevol is voor ons lichaam. 

 

Bronnen:

Langley-Evans S. Żywienie. Wpływ na zdrowie człowieka (Voeding. De invloed op de gezondheid van de mens). PZWL, Warschau 2014.

Płudowski P, Karczmarewicz E, Chlebna-Sokół D. et al., Witamina D: Rekomendacje dawkowania w populacji osób zdrowych oraz w grupach ryzyka deficytów – wytyczne dla Europy Środkowej 2013 r. (Vitamine D: Aanbevelingen voor dosering bij de populatie gezonde mensen en in risicogroepen voor tekort – richtlijnen voor Midden-Europa 2013). Standardy medyczne/Pediatria (Medische standaarden/Pediatrie). 2013, 10: 573–57

Walicka M., Jasik A., Paczyńska M. et al.: Niedobór witaminy D – problem społeczny (Vitamine D-tekort – een maatschappelijk probleem). Postępy Nauk Med. (Vooruitgang van de Medische Wetenschappen) 2008; 1: 14-22.

Grochowalska A., Jaskuła-Błaszczak M., Porażka J., Krauss H., Chęcińska-Maciejewska Z., Wpływ sposobu odżywiania na układ odpornościowy w różnych grupach wiekowych (De invloed van voeding op het immuunsysteem in verschillende leeftijdsgroepen). Probl Hig Epidemiol (Hygiënische en Epidemiologische Problemen) 2017, 98(1): 63-72