Het laden ...
Het is volop zomer en dit is een periode waarin we, dankzij exogene bronnen, op natuurlijke wijze de hoeveelheid vitamine D in ons lichaam kunnen verhogen. Soms denken we dat een gepast dieet voldoende is om vitamine D op het juiste niveau te houden. Het volstaat echter niet om vette vis, eieren en zuivelproducten te eten. Het is ook belangrijk om bij het zonnebaden vitamines uit de zon te halen. Uit onderzoek blijkt dat een vitamine D-tekort een belangrijk probleem is in Europa, en ook in België.
Dermatologen bevelen aan om van april tot september ten minste 15 minuten per dag van de zon te genieten. Hierbij is het belangrijk dat ong. 18% van ons lichaam tussen 10.00u en 15.00u ontbloot is. In onze vrije tijd kunnen we gewoon lekker luieren in een strandstoel en gaan wandelen in het park of we kunnen naar het werk gaan met de fiets in plaats van met de auto. In de zomer kunnen we kiezen voor heel wat activiteiten die een positieve invloed hebben op de werking van ons lichaam.
Om ons lichaam goed te laten functioneren moeten we onze behoefte aan vitamine D correct inschatten. Het blijkt immers dat niet enkel een gebrek aan vitamine D tot problemen leidt. Een overmaat aan vitamine D kan hypervitaminose veroorzaken: een te hoge concentratie calcium in het bloed, waardoor onze organen (in het bijzonder de nieren) verkalken. De concentratie van een vitamine wordt bepaald in nanogram per milliliter of in nanomol per liter: 1 ng/ml = 2,5 nmol/l. We moeten in de eerste plaats kijken naar de optimale behoefte en pogen om binnen deze grenzen te blijven:
vitamine D-tekort: < 20 ng/ml (< 50 nmol/l),
suboptimale aanvoer van vitamine D: 20-30 ng/ml (50-75 nmol/l),
De behoefte aan vitamine D is afhankelijk van heel wat factoren zoals het geslacht, de woonplaats en in het bijzonder de leeftijd. Wie heeft welke dosis nodig?
Pasgeboren baby’s: 1000 IU
Baby’s: 1000-3000 IU
Kinderen: van 3000 tot 5000 IU
Volwassenen: van 7000 tot 10 000 IU
De zomer in België zorgt niet altijd voor zonnige dagen, waardoor het moeilijk wordt om op natuurlijke wijze vitamine D op te slaan. Dat kunnen we echter oplossen met een gepast dieet en supplementen die op markt verkrijgbaar zijn. Op elke leeftijd moeten we overwegen of supplementering nodig is, maar dit is vooral belangrijk voor volwassen en senioren bij wie de synthese van vitamine D minder doeltreffend verloopt. Zij zouden dus het hele jaar door supplementen moeten nemen.
Als we over gezondheid spreken horen we vaak zeggen dat we in de zomer een voorraad vitamine D inslaan voor het hele jaar. Dat is echter niet altijd waar. Om onze voorraad vitamine D op een gepast niveau te houden, hebben we een evenwichtig dieet nodig met optioneel ook supplementering, en in de zomer extra tijd in de zon.
Bronnen:
Jarosz M. [red.]: Normy żywienia dla populacji Polski (Voedingsnormen voor de populatie in Polen). Instytut Żywności i Żywienia (Instituut voor Voedingsmiddelen en Voeding), Warschau, 2017 (https://ncez.pl/upload/normy-net-1.pdf).
Zdrojewicz Z., Chruszczewska E., Miner M., Wpływ witaminy D na organizm człowieka (De invloed van vitamine D op het menselijke lichaam), Med Rodz, 2015, 2(18), p. 61-66 (http://www.medrodzinna.pl/wpcontent/uploads/2015/08/mr_2015_061-066.pdf).
Olędzka R., Witamina D w świetle badań ostatnich lat (Vitamine D in onderzoek in de voorbije jaren), BROMAT. CHEM. TOKSYKOL. – XLVI, 2013, 2, p. 121 – 131 (http://www.liposhell.pl/images/pdf/20._Ol%C4%99dzka_-_witamina_D_w_%C5%9Bwietle_bada%C5%84_ostatnich_lat.pdf).