Het laden ...

Vitamine D in kankerprofylaxis

Vitamine D wordt ook wel de zonnevitamine genoemd, omdat een van de hoofdbronnen van deze vitamine in ons lichaam synthese in de huid is, die mogelijk is door blootstelling aan zonnestralen. Als organische verbinding is deze vitamine het voorwerp van heel wat onderzoeken geworden en wordt heel vaak onder de loep genomen door wetenschappers. In de laboratoriumnomenclatuur vinden we ze terug onder de naam 25(OH)D3 en het aanbevolen niveau in het bloed ligt tussen 30 en 80 ng/ml. Er wordt van uitgegaan dat een vitamine D-tekort vaak de achtergrond vormt voor het ontstaan van cardiovasculaire aandoeningen, auto-immuunziekten en ook kanker. Lees hier welke betekenis vitamine D heeft in de context van weerstand en kankerprofylaxis en ook als aanvulling van het dagelijkse dieet voor patiënten met gediagnosticeerde kanker.

Stevige botten, maar dat is niet alles!

De vaakst voorkomende vorm van vitamine D3 is cholecalciferol, die ontstaat door synthese in ons lichaam met behulp van ultravioletstraling. De basisfunctie van deze vitamine is de regeling van de calcium-fosfaathuishouding en het metabolisme van botweefsel. Dit betekent dat ze een belangrijke invloed heeft op de structuur en functionering van onze beenderen en tanden, zodat die gezond en sterk blijven. Ze is dus van belang voor de profylaxis van aandoeningen van het beenderstelsel zoals osteoporose of rachitis.

Vitamine D3 is verantwoordelijk voor een correct calciumniveau in het bloed en dit is van belang voor de correcte werking van het zenuwstelsel, voor zenuwgeleidingsprocessen en spiercontracties.

Onderzoeken hebben aangetoond dat aanvulling van vitamine D in de kindertijd het risico op type 1-diabetes vermindert. Personen die recentelijk type 2-diabetes hebben gekregen en een goed vitamine D-niveau waarborgen, zullen positieve gevolgen merken op het gebied van insulinesecretie en glucosetolerantie.

Vitamine D heeft een positieve invloed op de stijging van de weerstand en ondersteunt de natuurlijke verdedigingsmechanismen tegen virussen en bacteriën. Dit is van belang in periodes met groter risico op griep en gelijkaardige infecties.

Vitamine D-tekort - hoe kun je dit verhelpen?

Een vitamine D-tekort is een relatief vaak voorkomend verschijnsel, dat we zien bij 50 tot 80% van de bevolking. De meeste voorkomende oorzaak van vitamine D-tekort is een gebrek aan zon als gevolg van de geografische ligging. In België zorgt de periode van maart tot september voor een goede bevoorrading met vitamine D, waarvoor een blootstelling van 15 minuten van de handen, de armen en het gezicht (dus tot het moment van een lichte roosheid van de huid) vereist is.

Ook de leeftijd heeft een invloed op het tekort aan deze waardevolle vitamine (hoe ouder we zijn, hoe meer vitamine D we nodig hebben), en de soort huid (hoe donkerder de huid, hoe minder vitamine D we opnemen).

Als we rekening houden met de bovenstaande factoren en ook met de herfst-winterperiode die gekenmerkt wordt door onvoldoende zon, dan is orale supplementering aan te raden. Bij volwassenen is dat gemiddeld een dosis van 800-2000 IU. Zo’n aanbeveling is ook gegrond omdat de beschikbare voedingsmiddelen niet dusdanig met cholecalciferol zijn verrijkt dat ze de aanbevolen dagelijkse dosis aanleveren.

Kankerbestrijdende werking van vitamine D

Vitamine D wordt sterk geassocieerd met de weerstand van ons lichaam. Tot nu toe verrichte onderzoeken tonen dan ook de kankerwerende eigenschappen van deze vitamine aan. Allereerst versnelt vitamine D de dood van kankercellen (zogenaamde apoptose) en vertraagt de aanmaak van nieuwe bloedvaten die reeds bestaande tumoren voeden (zogenaamde angiogenese). Dit is de algemene conclusie uit onderzoeken die in vitro zijn uitgevoerd bij tepelkanker, longkanker, dikkedarmkanker, prostaatkanker en blaaskanker.

Onderzoeken die de invloed van supplementering met vitamine D op de resultaten van chemotherapie onderzochten, zijn veelbelovend. De combinatie van 1,25(OH)2D3 in een dosis van 0,5 µg met het standaardgeneesmiddel docetaxel leidde tot betere behandelingsresultaten dan de toepassing van het chemotherapiegeneesmiddel alleen.

Weerstand – een krachtig wapen in de strijd tegen kanker

De stimulering van het immuunsysteem is een belangrijke preventieve stap tegen beschavingsziekten, en is in het bijzonder aan te bevelen voor mensen die oncologisch zijn of worden behandeld.

Gelijkaardige positieve resultaten als bij de combinatie van vitamine D met docetaxel zijn aangetoond bij de combinatie van chemotherapie met arabinoxylaan, een verbinding die afkomstig is uit de buitenhuls van granen zoals rijst of tarwe. Arabinoxylaan is het hoofdbestanddeel van voedingsvezel en wordt als een natuurlijk prebioticum beschouwd. Het stimuleert de microflora van de darmen en helpt de groei van gunstige bacteriën die microben bestrijden.

Het is beschikbaar in de vorm van het voedingssupplement BI.BRAN 1000 105S MET VITAMINE D3. Het wordt in het bijzonder toegepast als aanvulling van het dagelijkse dieet bij personen die een kankerbehandeling ondergaan, omdat het het verzwakte immuunsysteem ondersteunt.



Bronnen:

Milena Osińska, Anna Pazik, Kinga Krasuska, Rafał Zadykowicz, Adam Kazberuk, Edyta Rysiak, Rola niedoboru witaminy D w patogenezie chorób nowotworowych (De rol van vitamine D-tekort in de pathogenese van kanker), FARMACJA WSPÓŁCZESNA (MODERNE FARMACIE)2017; 10: 100-106. (raadpleegbaar op: https://www.akademiamedycyny.pl/wp-content/uploads/2017/09/6.pdf)

Alina Kuryłowicz, Tomasz Bednarczuk, Janusz Nauman, Wpływ niedoboru witaminy D na rozwój nowotworów i chorób autoimmunologicznych (De invloed van vitamine D-tekort op de ontwikkeling van kanker en auto-immuunziekten), Endokrynologia Polska/Polish Journal of Endocrinology (Poolse Endocrinologie), Volume 58; Nummer 2/2007 ISSN 0423–104X. (raadpleegbaar op: https://journals.viamedica.pl/endokrynologia_polska/article/viewFile/25645/20467)

Karolina Kulik-Kupka, Justyna Nowak, Aneta Koszowska, Anna Brończyk-Puzoń, Anna Dittfeld, Barbara Zubelewicz-Szkodzińska, Witaminy w walce z nowotworami (Vitamines in de strijd tegen kanker), Med Rodz 2016; 1(19): 26-31. (raadpleegbaar op: http://www.medrodzinna.pl/wp-content/uploads/2016/03/mr_2016_026-031.pdf)

Lepszy lek, Niedoceniana witamina D w profilaktyce nowotworów – przegląd badań (Een beter geneesmiddel, De onderschatte rol van vitamine D in kankerprofylaxis – een overzicht van de onderzoeken), raadpleegbaar op: http://www.lepszylek.pl/czytelnia/artykul/732,niedoceniana-witamina-d-w-profilaktyce-nowotworow-przeglad-badan (24.02.2020 r.).

Biobran.pl, Korzyści płynące z arabinoksylanu (De voordelen van arabinoxylaan), raadpleegbaar op: https://www.biobran.pl/page/news/korzysci-plynace-z-arabinoksylanu/ (24.02.2020 r.).